Hava Tüpü Nedir?

Hava Tüpü Nedir?

Hava tüpü, özellikle ısıtma tesisatlarında biriken havanın atılmasını sağlamaktadır. Sistemde biriken hava toplanır ve bu cihaz sayesinde boşaltılmaktadır. Bu cihazın kullanımı ile sistemlerin verimliliği artar.

Hava tüpü ne işe yarar?

Hava tüpleri ısıtma tesisatı, radyatör gibi sistemlerde biriken havaların sistemden atılmasını sağlamaktadır. Bu ürün sayesinde sistemde biriken hava tesisatın en üstünde toplanmaktadır. Daha sonra hava tahliye cihazının yardımı ile sistemden boşaltılmaktadır. Hava tüpünün havayı toplayabilmesi için tesisatın en üst kısmına monte edilmesi gerekir. Bu sayede hava en üstte kolayca toplanabilir.

Hava tüpü tesisattaki sıvı akışının devamlılığını sağlamaktadır. Sistemde biriken havanın ısınma sorunlarına yol açması bu sayede önlenir. Hava tüpü kullanmak sistemlerin daha verimli çalışmasına katkı sağlamaktadır.

Hava tüpü çalışma prensibi nedir?

Hava tüpü sağında ve solunda manşon kaynağı ( 2 ad ½ ) yapılmış tüplerden oluşmaktadır. Manşonlardan bir tanesi tesisata bağlanır. Diğeri ise otomatik hava tahliye cihazlarına bağlanmaktadır.

Tesisata bağlı olan manşon sayesinde tesisattaki hava toplanır. Daha sonra hava tüpünün içerisinde birikir. Sol manşonda bulunan hava tahliye cihazı tarafından biriken hava atılır.

Havanın toplanabilmesi için hava toplayıcı tesisatın en üstüne monte edilmelidir. Bu sayede hava sudan ayrılacak ve en üstte toplanacaktır. Hava toplandıktan ve biriktikten sonra otomatik tahliye tüpü devreye girer. Otomatik hava tahliye cihazı belirli bir basınç sonrası havanın otomatik olarak tahliye edilmesini sağlamaktadır.

Hava tüpü faydaları nelerdir?

Hava tüpü ısıtma tesisatlarında pek çok fayda sağlamaktadır. Bu faydalardan en bilinenleri:

  • Hava tüpleri bağlanma şekilleri sayesinde sistem çalışırken bile havanın tahliye edilmesini sağlamaktadır.
  • Sistemdeki havanın tahliyesi sayesinde verimlilik artmaktadır.
  • Isıtma sistemlerinde hava tahliye edilmediğinde boru ve kaloriferlerin içerisinde birikmektedir. Bu durumda da ısınma sorunlarına neden olur. Hava tüpleri bunu engeller.
  • Basınç sonucunda sistemde patlama ya da su sızdırmaları gözlenebilmektedir. Hava tüpü kullanımı basınçtan kaynaklı sorunların önüne geçmektedir.

Tesisatlarında hava tüpü kullanan kişiler pek çok masraftan kurtulacaktır. Hava tüpleri, tesisatın ömrünü uzatır. Ayrıca tesisatta hava birikmesi sonucu oluşacak arızalar ortadan kalkar. Hava tüpü kullanılmadığında herhangi bir sorunda tamirciye ihtiyaç duyulur. Tamirci maliyeti hava tüpünün maliyetini geçmektedir.

Hem maliyetten hem de pek çok uğraştan kaçınmak için hava tüpü kullanmak oldukça mantıklıdır. Bu cihazlar sayesinde tesisat neredeyse otomatik olarak bakım işlemlerini kendi gerçekleştirir.

Hava tüpü kullanım alanları ve özelikleri nelerdir?

Hava tüpü pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlar:

  • Radyatörler,
  • Kalorifer ( ısıtma ) sistemleri,
  • Tesisat boruları

Hava tüpleri kazan dairelerindeki ısıtma hattı borularında kullanılır. Bu boruların en üst noktasına hava tüpü yerleştirilirler. Hava tüpleri basınca karşı dayanıklı saclardan üretilir. Bu sayede hava tüpleri yoğun hava basıncından etkilenmezler.

Piyasada bulunan hava tüpleri en az 3 kaynaktan oluşmaktadır: sağ ve solunda kep kaynakları, ortada boru kaynağı. Bu havanın hareketini kolaylaştırır ancak cihazın ağırlığını arttırmaktadır. Bazı hava tüpleri ise tek bir kaynaktan oluşur. Bu kaynak ortada bulunur. Ortadaki tek kaynak sayesinde hava tüpü daha havif olacaktır. Ayrıca tek kaynak olması çalışma prensibini değiştirmez.

Hava tüplerinin maksimum çalışma basıncı 10 bar olmalıdır. Maksimum çalışma sıcaklığı ise 100 dereceyi geçmemelidir. Aksi bir durumda hava tüpü sistemi bozulabilir ya da zarar görebilir.

Hava tüpü güvenilir bir firmadan temin edilmelidir. Ürünler pek çok kişi tarafından üretilebilse de herhangi bir yanlış üretim sistemde sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle hem güvenilir hem de kaliteli bir ürün kullanılması tavsiye edilmektedir.

24.08.2021
1.494
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Duru Teknik A.Ş.
Duru Teknik A.Ş.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1