Nötralizasyon Ünitesi Nedir?

Nötralizasyon Ünitesi Nedir?

Nötralizasyon ünitesi, yoğuşmalı kazanların yer aldığı ya da ekonomizerlere sahip sistemlerde kullanılır. Sistemde kondense suyunun (yoğuşma suyu) boşaltıldığı bölüm nötralizasyon ünitesidir.

Nötralizasyon ünitesi ne işe yarar?

Nötralizasyon ünitesinin kullanılması sistemlerde oldukça önemlidir. Sistemde, yoğuşma sırasında ortaya çıkan kondense suyu çok zararlıdır. Sistemin diğer bir elemanı olan drenaja ya da toprağa kondense suyu verilmesi zararlıdır. Suyun nötralizasyon ünitesinden geçirilme nedeni zararlı etkisini ortadan kaldırmaktır.

Nötralizasyon ünitesine sahip olmayan sistemlerde, zararlı su direkt drenaja gider. Bu durum da drenaj borularında ciddi tahribatlara neden olmaktadır. Günümüzdeki yönetmeliklere göre, tesisatlarda nötralizasyon ünitesi kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.

Nötralizasyon ünitesi özellikleri nelerdir?

Nötralizasyon tankı olarak da bilinen nötralizasyon ünitesi, tesisatlarda işe yaraması için pek çok özelliğe sahiptir. Kullanıcılar bu özelliklere dikkat etmez ya da kalitesiz bir ürün kullanırsa tesisatların zarar görme ihtimali yüksektir. Nötralizasyon ünitesinin özellikleri:

  • Ünitenin malzemeleri PP ya da HDPE’dir.
  • Üniteler yönetmeliğe uygun üretilmelidir.
  • Kurulumları ve kullanımları oldukça kolaydır.
  • Temizlik ve bakımı yapılırken zorluk çekilmez.
  • Üretici tarafından istenen ölçülerde üretilebilir.
  • Sistem uygun fiyatlı ve etkilidir.
  • Kapağında bulunan cıvatalar paslanmaz çeliktir.
  • Nötralizasyon ünitesi kireç taşı ve nötralizasyon granüllerini içermektedir.

Nötralizasyon ünitesinin sorunsuz ve güvenilir çalışması için sık sık bakımının yapılması gerekmektedir. Ayrıca nötralizasyon ünitesi içerisinde bulunan kireç taşları belirli aralıklarla değiştirilmelidir.

Nötralizasyon ünitesi çalışma prensibi nedir?

Nötralizasyon ünitelerinin çalışma prensibi oldukça basittir. Pek çok alanda kullanılan kireç taşları oldukça ince bir halde ünitenin içerisinde bulunmaktadır. Asidik olan kondense suyu bu kireç taşları ile buluşur. Kireç taşlarının özelliği ile nötralize edilir. nötralizasyon ünitesi sayesinde zararlı suyun asidik hali azaltılır. Bu suyun sisteme ve doğaya vereceği zarar minimum hale getirilir.

Kondense su ortalama olarak 3 pH’a sahiptir. Bu da suyun oldukça asidik olduğunu gösterir. Kireç taşları sayesinde suyun pH’ı 5,5 ile 8,5 arasında bir hale getirilir. Bu değerler neredeyse nötr olarak kabul edilmektedir. Nötralizasyon ünitesi kısaca zararlı suyu nötr hale getirmektedir.

Nötralizasyon ünitesi hangi alanlarda kullanılır?

Nötralizasyon ünitesinin kullanım alanları çeşitlidir. Yaygın olarak nötralizasyon ünitesi kullanıldığı yerler:

  • Hastaneler ve tıbbi laboratuvar ortamları,
  • Okul ve üniversite laboratuvarları,
  • Yoğuşmalı kazan ve kombi sistemleri,
  • Asitli atık su üreten işletmelerin sistemleri,
  • Akü depolama alanları

Kullanılan nötralizasyon ünitelerinin kurulumları uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Uzmanlar kullanıcılara kullanım koşullarını, temizlik ve bakım sürelerini açıklayacaktır. Ayrıca tercih edilen uzman firmaların destek ekiplerinin olmasına da dikkat edilmelidir. Bu sayede nötralizasyon ünitesinde oluşacak herhangi bir sorun sistem zarar göremeden, kısa sürede çözülebilir.

Nötralizasyon ünitesi kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

Kullanıcıların nötralizasyon ünitelerini tercih ederken ve kullanırken dikkat etmesi gereken birkaç durum bulunmaktadır. Nötralizasyon ünitesi içerisinde bulunan kireç taşlarının yüzde 90’dan fazla kalsiyum karbonat içermesi gerekmektedir. Kalsiyum karbonat, asitler ile tepkimeye giren maddedir. Ayrıca nötralizasyon ünitesi içerisindeki kireç taşlarının boyutu 2,5 cam ile 7,5 cm arasında olmalıdır.

Nötralizasyon ünitesinin pH değeri belirli aralıklar ile ölçülmelidir. pH’ı yükselen üniteye kireç taşı eklemesi yapılmalıdır. Ünitede bulunan kalsiyum karbonatın azalması sonucu açığa çıkan tuz, kimyasal reaksiyonlarda etkisiz kalmaktadır. Ayrıca bu tuz, ünitenin içerisinde çamur oluşmasına neden olmaktadır. Kullanıcı bu çamuru boşaltmalıdır. Oluşacak kimyasal reaksiyonun ve sıvı akışının doğru ilerlediğinden emin olmalıdır.

Ünitelerin boşaltılabilmesi için boşaltma vanaları bulunmalıdır. Aksi bir durumda doldukça yeni bir üniteye ihtiyaç duyulur. Bu durum oldukça maliyetli olacaktır.

24.08.2021
1.893
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Duru Teknik A.Ş.
Duru Teknik A.Ş.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1