Islak Alarm Vanası Nedir?

Islak Alarm Vanası Nedir?

Islak alarm vanası, ıslak ve sulu yangın sistemlerinde kullanılır. Bu vanalar genelde kapalı binalarda tercih edilmektedir. Islak alarm vanaları olası bir yangın durumunda sulu sistemin çalıştırılmasını sağlar.

Islak alarm vanası ne işe yarar?      

Islak alarm vanaları, yağmurlama yöntemi kullanarak yangını durdurmak için tasarlanmıştır. Özellikle toplu yaşam alanları, ev ve fabrika gibi yerlerde bu vanalar kullanılır. Islak alarm vanaları yangın söndürme sistemlerinin sürekli basınçlı bir su ile dolu kalmasını sağlamaktadır. Bu sayede olası bir yangın alarmı tetiklendiğinde tavana monte edilen sulama sistemi çalışır ve yangın söndürülür.

Islak alarm vanası en çok tercih edilen yangın söndürme sistemlerinden biridir. Vanalar, çalışma prensipleri sayesinde hızlı ve sorunsuz bir şekilde yangına müdahale imkânı sunarlar.

Islak alarm vanası özellikleri nelerdir?

Islak alarm vanalarının doğru bir şekilde çalışması için gerekli özellikleri taşıması gerekmektedir. Öncelikle ıslak alarm vanaları tek başına bir işe yaramaz. Vananın içerisinde bulunduğu sistemde birtakım gerekli elemanlar da bulunur.

  • Islak alarm vanası gövdesi: sistem için gereken malzemelerin üzerine takılacağı elemandır. Islak alarm sisteminin ana malzemesidir. Flanşlı ya da yivli olarak üretilmektedir. Talebe bağlı olarak üretimi gerçekleştirilir.
  • Geciktirme hücresi: yanlış bir alarm verilmesini önlemek için kullanılmaktadır. Sistemde oluşabilecek küçük basınçlar sonucu alarm verilmesini önler. Paslanmaz çelik maddeden üretilir. 200 ila 300 psi basınçta çalışabilir.
  • Motor gong: su ve basıncın etkisi ile mekanik alarm verilmesini sağlar. Pislik tutucu ile birlikte kullanılmaktadır. Ürettiği ses oldukça yüksektir. Bu sayede yangın alarmı binanın her yerinden duyulur. Maksimum 300 psi basınçta çalışır.
  • Basınç anahtarı: yangın alarm otomasyonuna elektrik bilgisini verir. Bu sayede yangın alarmı başlatılabilir. Alarmın başlamasından sonra yağmurlu sulama sistemi devreye girmektedir. Maksimum 4 ila 40 psi basınçta çalışır. Çalışma sıcaklığı ise en az -40 en çok +70 derecedir.
  • Islak tip yangın söndürme sistemi: alarm verildikten sonra yangın söndürme işlemini yapar. Binanın tavanlarına belirli aralıklar ile yerleştirilmiş sprinkler başlıklar içerir. Bu başlıklarda su çıkışı olmaktadır.

Islak alarm vanası sistemleri yangının büyümesinin önlenmesi için kullanılmaktadır. Özellikle toplu yaşanan alanlarda mal ya da cana zarar gelmeden devreye girecek şekilde tasarlanmıştır.

Islak alarm vanası çalışma prensibi nasıldır?

Islak alarm vanaları, yangına ilk müdahale için kullanılır. Vanaların elektrik, su ve mekaniği kontrol edebilen bir sistemi bulunmaktadır. Islak alarm vanaları suyun basıncının doğru bir şekilde ayarlanmasını sağlarlar. Su basıncı yüksek ya da düşük olduğunda alarm sistemi çalışmaz, vana kapalı kalır.

Islak alarm vanasının çalışması için öncelikle vananın bağlı olduğu borulardaki basınçlı su sprinkler sayesinde tetiklenir. Vana sayesinde basınçlı su sistemi sürekli olarak beslenir, geciktirme hücresine su dolması sağlanır. Dolan hücrenin üzerinde yer alan basınç anahtarı devreye girer. Bu anahtar sistem otomasyonuna alarm vermesini bildirir. Daha sonra su, motorlu gong sistemine ulaşır. Mekanik bir alarm verilir.

Islak alarm vanası, yağmurlama sistemini çalıştırmaktadır. Bu sayede itfaiye ekipleri gelene kadar yangının kontrol altında tutulması sağlanmaktadır. Ekip geldikten sonra kontrol vanasından sistem kapatılabilir.

Islak alarm vanası kullanım alanları nelerdir?

Islak alarm vanası, pek çok alanda kullanılmaktadır. Toplu yaşanan çoğu binada kullanımı zorunludur. Kullanılmadığı takdirde ceza uygulanmaktadır. Islak alarm vanası kullanım alanlar:

  • Fabrikalar,
  • Konutlar,
  • Hastaneler,
  • Okullar ve üniversiteler,
  • Otel ve yurt binaları,
  • Alışveriş merkezleri,
  • Büyük yemekhane ve restoranlar

Islak alarm vanası kullanılan bu yerlerde sık sık bakım yapılmalıdır. Bakımı aksatılan sistem yangın sırasında çalışmayabilir. Çalışmayan bir sistem pek çok zarara neden olabilir.

24.08.2021
1.421
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Duru Teknik A.Ş.
Duru Teknik A.Ş.
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1